Nové knihy 22. 3. 2024

22.03.2024 13:22
Gleitzman, Morris: Možná
Možná
Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila. Evropa je v troskách. Miliony lidí sní o štěstí a touží uniknout bolestným vzpomínkám. Čtrnáctiletý Felix je jedním z nich. Co kdyby zkusil žít jinde? Bude Austrálie dobrá volba? Felix doufá v lepší život v zemi nepoznamenané válkou, doufá v lásku a přátelství. Jenže ani tam není v bezpečí. Zabiják, který ho pronásledoval už v Polsku, je přímo posedlý pomstou.
Felix ví, že ničemu tak strašnému dosud nečelil. Možná nepřežije, ale pořád doufá. Možná
Román Možná přináší příběh o dospívání, sebeuvědomění i rodině, o hledání pravdy i o tom, jak obtížné je vyrovnat se s traumatem a ztrátou.
 
 
Plachý, Jakub: Velká kniha čůrání
Velká kniha čůrání
Unikátní, hravá a naučná knížka kapesního formátu představuje čůrání ze všech stran. Od vysvětlení základních principů močení přes jeho historii až k současným stylům a technikám.
 
 
Graves, Luna: Čarodějky z Podivína
Čarodějky z Podivína - Napínavá noc
Čarodějnická dvojčata Bela a Dona jsou nadšená, že se zúčastní spolu s ostatními studenty školy pro nadpřirozené bytosti v Podivíně plesu běžné základní školy. Ale za žádnou cenu se nesmí před obyčejnými lidmi prozradit, takže jsou vyloučena jakákoliv kouzla. Jak to ale všichni zvládnou, když ještě neumí své čarodějnické umění pořádně ovládat?
Vtipný příběh o malých čarodějkách, velkém kamarádství a trampotách strašidel ve světě lidí.
 
 
Schreiber, Chantal: Můj ohnivý kůň
Můj ohnivý kůň – Sněhová bouře
Jedna dívka, jeden kůň a jedno neobyčejné přátelství. Eva je zpátky na Islandu, konečně může být se svým otcem, s novým bratříčkem a samozřejmě i s milovaným koněm Eldurem. Radostné shledání jí však zhořkne, když se objeví její nevlastní sestřenice Emma, která nemá Evu ráda a od začátku jí velmi znepříjemňuje život. Jediný, na koho se může ještě spolehnout, je Eldur.
Právě ve chvíli, kdy spolu obě dívky zůstanou samy doma, rozpoutá se prudká sněhová
bouře a stádo koní se ocitne v nebezpečí. Aby zachránily život hříběte, musí Eva s Emmou aspoň na chvíli zapomenout na nepřátelství a začít spolupracovat. Jenže mají tak málo času.
 
 
Mayer, Gina: Jezdecká akademie
Nebezpečná krása
V divokých kanadských lesích stojí bílý zámek. Na Jezdecké akademii ve Snowfieldu studují budoucí světoví jezdci a léčí se tu zraněné duše koní. Nová pacientka, nádherná sněhobílá klisna Crystal, Zoe fascinuje od chvíle, kdy ji přivezli na terapii. Údajně někoho napadla a zranila. Zoe tomu nemůže uvěřit. Crystal je přítulná a mírná jako beránek. Ale když se ve výběhu objeví Zoein černý mustang Šaman, ukáže Crystal svou odvrácenou tvář.
Krátce nato se ve Snowfieldu začnou dít podivné věci. Stojí za tím vším temná kletba? Zoe se pustí do hledání pravdy.

Tématem třetího dílu série Jezdecká akademie jsou koně, láska a zločin, které se prolínají světem dospívajících dívek a chlapců v kulisách nádherné přírody kanadských hor.
 
 
 
Satrapi, Marjane: Ajdar
Ajdar
Ilustrovaný příběh o statečné holčičce a podzemním drakovi. Matyldina země je jedna z nejkrásnějších na světě. Jednoho dne ale přijde zemětřesení a nic není jako dřív – až na Matyldu. Král ji pověří nebezpečným úkolem: vydat se do nitra země za drakem Ajdarem, který zemětřesení způsobil, a zjistit, co ho rozzlobilo.
 
 
Žáček, Jiří: Kdopak by se čertů bál
Kdopak by se čertů bál
Pod Čertovou horou v Čertově lese stojí opuštěný zámeček. Lidé z nedaleké vsi mu říkají U Starého čerchmanta. A skutečně! Do zámku se nastěhovali dva čerti – starý zkušený Černoprsk a jeho vnouček Trdlík. Peklo je vyslalo na zem, aby dělali na světě pořádek a trestali lidské nepravosti. Nedaleko v lese ovšem také stojí hájovna a dcera hajného Rozárka nové nájemníky zámečku náhodou objeví. A protože to je nebojácné a hodné děvče, čertů se nebojí, naopak – začne s Trdlíkem kamarádit. Společně tak napraví nejednu křivdu a lumpárnu. Úvodní písnička ke každému dílu: Kde se vzali, tu se vzali pekelníci rohatí a ten, kdo se špatně choval, brzy za to zaplatí. Černý kožich, velké rohy, však je znáte z pohádek, když přiletí na svět lidí, začnou dělat pořádek. Závěrečná písnička ke každému dílu: Hadry cucky, hrom a blesky, buďte hodní, ať je klid. Řeknu vám to lidi česky, normální je nezlobit. Hadry cucky, hrom a blesky, nám se tady líbí moc. Na světě je přece hezky, na shledanou, dobrou noc. Kniha k sedmidílnému Večerníčku, který namluvil Ivan Trojan.
 
 
Falch., Malin: Polární záře
Polární záře 1: Cesta do Údolí trollů
Jsou dary a dary. Některé dary jsou docela obyčejné, jsou skvělé, ale vlastně na nich není nic zvláštního. Existují však i takové, které jsou něčím výjimečné. O tom by mohla vyprávět Sonja, která právě jeden velmi záhadný dar dostala od svého strýčka. Co když ta věc někomu patří a původní majitel ji přijde hledat? Navíc když pochází z jiného světa – z magického světa za polární září!
Vydejte se spolu se Sonjou na dobrodružnou výpravu do světa, který se v ničem nepodobá naší každodenní realitě, ale přesto existuje v každém z nás, kdo popustí uzdu své fantazii.
 
 
Anderson, Sophie: Zámek z pavučiny kouzel
Zámek z pavučiny kouzel
Magie je všude kolem nás, stačí jen věřit. Když třináctiletá Olja projde kouzelnou bránou ukrytou na rodném zámku, na druhé straně najde úplně jiný svět: zakletou magickou říši plnou zoufalství a beznaděje, kterou ovládá všemocný černokněžník. V nebezpečí se brzy ocitá nejen ona sama, ale i její rodina a noví přátelé. A čas se krátí. Dokáže v sobě Olja objevit čarovnou moc a zachránit tak magickou říši, svůj vlastní domov i všechny, na kterých jí záleží?
 
 
Benešová, Hana: Vykutálené pohádky nejen pro dvojčata
Obálka titulu Vykutálené pohádky nejen pro dvojčata
Zažijte 10 vykutálených pohádek v novém světle!
V této ilustrované knížce najdete 10 známých pohádek. Setkáte se s vašimi oblíbenými a dobře známými pohádkovými postavami. Jejich dobrodružství jsou zveršována do podoby, jež přináší svěží vítr do známých příběhů. Verše jsou tak jednoduché a chytlavé, že si je budou děti pamatovat snad i ve snu!
Kniha je zakončena originální autorskou pohádkou, zveršovanou podle skutečného příběhu o narození dvojčátek Sáry a Míny. Prostřednictvím tohoto něžného a místy napínavého příběhu děti zjistí, jak se dostaly na tento svět. A co víc, tuto pohádku ilustrovaly děti ze Základní školy Sloupnice.

Jsou to zkrátka pohádky se šťastným koncem, jak to má být!

 

Křesťanová, Lucie: Jak šel tygr k holiči
Jak šel tygr k holiči
Planeta Země je domovem milionů druhů zvířat. Některým se žije dobře, jiným hůř. Mají málo potravy, plavou ve špinavé vodě nebo je loví hloupí lidé pro jejich srst, kly nebo šupiny. Takových živočichů na zemi ubývá a je potřeba je chránit. Mezi ně patří i hrdinové našich pohádek. Vydejte se s námi na cestu kolem světa a poznejte některé z nich – pandu, hrošici, tygra, plejtváka nebo třeba kondora. A možná zjistíte, jak k jejich záchraně můžete přispět i vy.
 
 
Neubauerová, Zuzana: Kouzla a zaklínadla pro děti
Kouzla a zaklínadla pro děti
Čáry máry pod kočáry – a je to tu! Knížka plná kouzel, zaklínadel a zaříkadel nejen pro malé čarodějky a čaroděje má pro každého něco. Budeme čarovat s hůlkou i bez ní, naučíme se nejrůznější zaklínadla, seznámíme se s magickým jazykem Bargo khár, zkusíme nějaké lektvary a nahlédneme i pod pokličku vyšší magie s rituály.
 
 
zdroj: www.databazeknih.cz
          www.kosmas.cz