Nové knihy 15. 3. 2024

15.03.2024 13:22
Kroluperová, Daniela: Co si brouká louka

Co si brouká louka

Prudká bouře, kterou na Lesní království seslal zlý černokněžník, připravila Lesní paní o vzácný perlový náhrdelník. Skoro všechny perly se podařilo sesbírat, zbývá posledních sedm. Ty se však zakutálely až na louku, kam už moc Lesní paní nesahá. Naštěstí je tu Matyáš, malý chlapec, který se za bouře ztratil v lese. Vydá se ztracené perly najít. Když vkročí mezi zvonky, chrpy, máky a luční traviny, zdaleka netuší, jaké dobrodružství ho zde čeká.
Pohádkový příběh o boji dobra se zlem seznámí dětské čtenáře s nejběžnějšími lučními květinami. Aby si děti znalosti o rostlinách upevnily, následují za každou kapitolou jednoduché otázky. Příběh je určen předškolákům a dětem mladšího školního věku.

 

Kempter, Christa: Doktor Myšák
Doktor Myšák
Také zvířátka občas potřebují navštívit lékaře. Naštěstí se mohou obrátit na největšího odborníka široko daleko - pan doktor Myšák má ordinaci otevřenou od rána do večera. Poradí paní Slepičkové, která nemá daleko k panice? Odhalí, proč pana Medvěda pořád bolí bříško?
 
 
Bell, Alex: Průzkumnický klub ledních  medvědů
Průzkumnický klub ledních medvědů
Stella Hvězdovločka Pearlová je sněžným sirotkem a když se má její adoptivní otec Felix vydat na další výpravu, trvá na tom, že pojede s ním. Je tu ale problém – ženy na výpravy nesmí. Felix nakonec Průzkumnický klub ledních medvědů přesvědčí, aby v tomto případě udělal výjimku, riskuje tím ovšem svou pověst – pokud expedice nedopadne dobře, mohou ho vyloučit.

Přidejte se ke Stelle a jejím třem kamarádům a vydejte se na výpravu pustou Ledozemí. Potkáte tu mrazilky, kouzelné husy, sněhové královny a ledové princezny, kamenné trolly, jednorožce, trpasličí dinosaury i masožravé zelí.

Dokážou odvážní mladí průzkumníci v nehostinné zemi přežít? Poradí si se všemi nástrahami? A zvládnou se nakonec dostat na nejchladnější místo v Ledozemi, aby pro své kluby získali důležité prvenství? A co Stella – odolá všem pokušením, nebo se stane tak krutou a necitelnou, jako byli její skuteční rodiče?
 
 
Johnson, Amy: Siláci na práci
Kniha Siláci na práci | Odborná literatura a právnická literatura Aleš Čeněk
Nezaleknou se žádné práce, supí, tahají, houkají a denně pomáhají na stavbách, na polích nebo třeba při hašení požárů. Jsou to zkrátka siláci! Seznam se s traktorem, kombajnem, sanitkou, cisternou či sněžným pluhem – a když se s novými kamarády nebudeš chtít rozloučit, můžeš si do pokojíčku nalepit plakát, kde je uvidíš všechny pohromadě.
 
 
 
Ohlsson, Kristina: Strašikancelář
Případ děsivého stínu
Sourozenci Elsa a Kalle žijí s dědečkem na zámku v městečku Dimdalen a řeší zapeklité záhady. Chodí za nimi lidé, v jejichž okolí straší a kteří se nadpřirozených jevů chtějí zbavit. To je i případ Franse Franssona, který se nastěhoval do nového bytu, ale nemůže spát, protože někdo nebo něco neustále rozsvěcí a zhasíná lampy a rozbíjí nádobí v bývalém pokoji pro služebnicvo. Elsa s Kallem najdou za knihovnou pokoje tajemný vzkaz od dávno mrtvé služky Sally, obviněné kdysi z krádeže. Jenže… udály se věci skutečně tak, jak se na první pohled zdá?
 
 
 
Bruckner, Vanda: Už jsou tady Velikonoce, aneb, Zvyky a tradice
Už jsou tady Velikonoce
Kniha pro děti s názvem Už jsou tady Velikonoce aneb zvyky a tradice volně navazuje na knihu Už jsou tady Vánoce aneb zvyky a tradice. Čtenáři znovu zavítají do krkonošské vesničky k jedné rodině s malými dětmi a dozví se, jak se žilo za časů našich prababiček. I jaké zvyky a tradice se dodržovaly a ctily. Co se jedlo v období půstu? Jak se připravovala světnice a jaká výzdoba se chystala? Do jaké míry tehdy náboženství určovalo rytmus a čas života lidí? Tato ilustrovaná kniha chce dětem, ale i jejich rodičům srozumitelným jazykem připomenout, jak důležité je se v dnešní uspěchané době na chvíli zastavit a udělat si čas na své blízké.
 
 
Halis, Smriti: Ve třech se to táhne lépe
Ve třech se to lépe táhne
 
 
 
Harrison, Troon: Zimní drak
Zimní drak
Zimní drak si s sebou každý rok odnáší sníh a led, aby mohlo přijít jaro. Letos je ale všechno jinak. Drak si poranil křídlo a zimu nemá kdo odnést. Když je sníh a mráz nejtužší, na řadu přichází teplo přátelství, fantazie a chuť pomáhat. Kniha o tom, že poté, co nahlédneme za náš vlastní strach, najdeme někdy jen smutek a bolest někoho jiného. Když se rozhodneme pomoci druhým, může z naší dobroty vykvést nové jaro..
Kniha vyhrála ve Vídni v roce 2014 Cenu poroty za knihu pro mládež udělovanou rakouským ministerstvem školství, umění a kultury. Byla též zařazena do užšího výběru Rakouské ceny za literaturu pro děti a mládež..
Příběh o soucitu, lásce a naději pro děti od 6 let.
 
 
Lesperance, Nicole: Zlodějka nočních můr
Zlodějka nočních můr
V tomto malebném městečku kdesi na pobřeží je magie více než reálná. Vzduch voní po čerstvě upečených laskominách i v době, kdy je pekařství zavřené. A když si na poště koupíte jistou konkrétní známku, máte jistotu, že se váš dopis dostane k adresátovi ještě dnes – i kdyby bydlel na druhé straně světa. Najdete tu také krámek se sny, kde si zákazníci mohou vybrat, co se jim bude v noci zdát – ať už touží po létacím snu, legračním snu o novém oblečení, nebo hrůzostrašné noční můře (zvlášť před Halloweenem jdou na dračku!). Maren si ale žádnou noční můru koupit nepotřebuje, má totiž pocit, že jednu právě prožívá. Její nejmilovanější sestra Hallie je v kómatu – a Maren udělá cokoli, aby ji probudila.
 
 
Chamfreau, Sofia: Žirafy mají velikánské srdce
Žirafy mají velikánské srdce
Veze je devět let a žije s tátou na Žirafím ostrově. Tenhle ostrov připomíná tvarem žirafu a uprostřed něj se nachází velikánské jezero zvané Žirafí srdce, jehož průzračná, teplá voda láká ke koupání. Zato tátovo srdce mrazivě krásná Viola mění v kus ledu. Tak to aspoň Veze připadá, a proto se rozhodne něco podniknout. S kamarádem Nelsonem, jeho fenkou Florou a báječně potřeštěným dědou Hektorem vyrazí na divokou jízdu přes Krkošíji a Tělokraj až na Pevninu. Najde Vega během cesty svou mámu, kterou nikdy nepoznala? A povede se jí rozehřát tátovo srdce?

Vega žije v podivuhodném světě, kde se záhony zalévají limonádou a všude se to hemží lžícouny, darmoplky a mrožvědy, ale i pro ni je nakonec nejdůležitější jedno někam patřit a být přijímána se vším všudy.
 
 
Verne, Jules: Děti kapitána Granta
Děti kapitána Granta (převyprávění)
Ve svém rozsáhlém díle popsal Jules Verne cestu kolem světa hned v několika románech. V žádném z nich však hlavním hrdinům nenavršila jeho fantazie do cesty tolik děsivých překážek jako zde. Hrdinu románu lorda Glenarvana a jeho blízké vtáhla do smrtelného dobrodružství touha pomoci kapitánu Grantovi. Ten ztroskotal kdesi ve světě, přičemž vzkaz nalezený ve žraločím břiše poskytl jen jediné vodítko: to místo se nalézá kdesi na sedmatřicáté rovnoběžce jižní zeměpisné šířky. Nezbude tedy než putovat pustinami Jižní Ameriky a pak Austrálie a Nového Zélandu. Překážky vytváří nespoutaná příroda, ať už to jsou zemětřesení nebo větrné smrště, ale i lidé, lidojedi, uprchlí trestanci a především výlupek všeho zla, chladnokrevný zrádce. Čtenář dostává tento příběh do rukou opět v převyprávěné podobě podtrhující napínavost děje a vyzdobený skvostnými ilustracemi Zdeňka Buriana. Příběh se bude čtenáři odvíjet před očima jako dobrodružný film, od něhož se jen těžko dokáže odtrhnout.
 
 
Bendíková, Olga: Jak vosa Žofka vyrazila do světa
Jak vosa Žofka vyrazila do světa
Vosa Žofka vykoukla na svět a nestačí se divit. Tolik věcí všude kolem! Dokáže se naučit, jak všechno funguje a jak se má chovat? Ještě že na to není sama. Spolu s ostatními mladými vosami začne poznávat život ve vosím hnízdě a připravovat se na první cestu ven. Zatím netuší, že teprve tam na ni čeká opravdové dobrodružství. Zvědavost a touha pochutnat si na co nejchutnějším kousku ovoce ji totiž zavede až k dalekému moři.
 
 
Silverstein, Shel:  Když si šlápneš na tkaničku
Když si šlápneš na tkaničku
V češtině vychází druhá sbírka legendárního básníka, písničkáře a kreslíře Shela Silversteina v překladu Lukáše Nováka, Stanislava Rubáše a Zuzany Šťastné.
 
 
Pohádky před usnutím
My Little Pony - Pohádky před usnutím
Tři pohádky o kouzelných ponících pomohou dítě uložit ke spánku. Přečtěte malým o tom, jak Sunny chystala pro ostatní vydatnou snídani, v druhé pohádce se dozvíte, jak Zipp hledala ztracené sluneční brýle, a nakonec uvidíte, jak si Zipp vedla jako učitelka ve škole létání. Dobrou noc a pěkné sny!
 
 
 
Champan, Linda: Osudoví kamarádi
Noční stíny
VĚŘÍŠ NA KOUZLA A ČÁRY? Majka a její kamarádky ano! A když se setkají s kouzelnými zvířátky, čeká je spousta senzačních dobrodružství. Rostliny na lesním paloučku, kam Majka s kamarádkami rády chodí, znenadání hynou. Kdosi ovládající černou magii z nich míchá lektvary. Podaří se Osudovým kamarádům přijít na to, kdo za tím vším stojí tentokrát?
 
 
Gaultier, Christophe: Robinson Crusoe
Robinson Crusoe (komiks)
Na pustém ostrově, odkázaný jen na vlastní síly a vůli přežít. Domov opustil neposedný Robinson Crusoe v touze plavit se do dalekých končin a zažít dobrodružství. To největší trvalo nakonec dvacet osm let a žádalo si od něj důvtip, odvahu a schopnost vydržet řadu let, zcela opuštěný na neznámém ostrově, kam ho jako jediného přeživšího vynesla strašná oceánská bouře. Jak se mu podařilo zůstat naživu a jak jeho příběh skončil?
 
 
Jouorno-Durey, Anouk: Rozumím své kočce
Rozumím své kočce
Tvoje kočka na tebe neustále mňouká, ale když ji chceš pohladit, utíká se schovat? Nebo se o tebe něžně otírá, ale vzápětí tě vztekle sekne drápkem? Hm, proč to asi dělá? Díky pozorování kočky zjistíš, co opravdu potřebuje a odhalíš její zvyky, povahu a jedinečnost. Naučíš se také komunikovat v kočičí řeči, takže pro tebe už nebude její mňoukání, vrnění nebo syčení žádnou záhadou. Díky tomu si se svým malým domácím tygříkem skvěle porozumíte a vytvoříte krásné a pevné přátelství.
 
 
 
Čupová, Zuzana: Stromové
Stromové
Z jakého dřeva se vyrábí housle, geometrické pomůcky nebo kouzelnické hůlky? Jaký čaj pomůže proti kašli? No, přece lipový! Slazený akátovým medem. Na jaře ožívají kočičky na vrbě jívě, v létě chroupeme hrušky, na podzim se stromům zbarví koruny a v zimě najdeme dárky pod jedličkou. Stromy nás okouzlují po celý rok. Animátorka a ilustrátorka Zuzana Čupová vybrala do tohoto netradičního atlasu třicet stromů, s nimiž se setkáváme v české krajině. V jejích ilustracích stromy ožívají a vykračují si, tančí, muzicírují, jednoduše žijí!
 
 
 
Kopecká, Tereza: Za všechno může pes
Za všechno může pes
Moje máma je trochu šílená a donesla domů opuštěného psa Arnoštka. Můj táta je mrzutý právník a nemá rád zbytečné věci. Vůbec nechápu, jak jsem se těm dvěma mohla narodit já, taková úplně normální holka. My všichni máme ještě starou babinu, a protože si zlomila nohu (její pes Wikoušek v tom byl fakt nevinně!), jsme jí museli v létě hodně pomáhat. Díky tomu jsem se seznámila s Bětkou, která je machr na holčičí kosmetiku, snědly jsme spolu spoustu čokolády a vyřešily jednu úplňkovou záhadu.
 
 
 
zdroj: www. databazeknih.cz 
          www.alescenek.cz
          www.megaknihy.cz