Nové knihy 5. 4. 2024

05.04.2024 12:40
Rose, Josef: Detektivní záhady pro chytré děti
Detektivní záhady pro chytré děti
Zábavné školení na tajného agenta!
Tato kniha je plná šifrovaných hlavolamů, které se díky ní naučíš hravě rozluštit. Některé úkoly jsou jednoduché, ale jiné budou poměrně záludné… Zvládneš rozlousknout třeba Caesarovu šifru, vzkaz v Morseově abecedě, text psaný těsnopisem nebo další špionské kódy? Aby sis používání šifer pořádně procvičil, začni s nimi psát zakódované zprávy kamarádům… jen dej pozor, aby žádný vzkaz nepadl do nepřátelských rukou!

 

Kadono, Eiko: Doručovací služba čarodějky Kiki
Doručovací služba čarodějky Kiki
Literární předloha milovaného animovaného filmu od studia Ghibli. Kiki je právě třináct let a jako každá mladá čarodějka musí vyrazit do světa na zkušenou. Se svým mluvícím kocourem Džidžim se usadí v přímořském městečku Koriko a doufá, že právě tam její čarodějné umění budou lidé potřebovat. Využije toho, že dokáže létat na koštěti, a založí si expresní doručovací službu. Jenže na své cestě k samostatnosti to nemá vždycky lehké – vždyť místní lidé ještě nikdy opravdovou čarodějku neviděli. Získat si jejich srdce a najít si své místo v životě bude i pro ráznou a odhodlanou Kiki výzva.
 
 
Andersen, Jan: Dusty
Dusty: Zrádná stopa
Zkušení čmuchalové v akci! Pavel je zoufalý. Ví, že udělal obrovskou hloupost – a proto se o tom nesmí nikdo dozvědět. Jeho rodiče by byli nesmírně zklamaní, byl by vyloučen ze školy – a jeho nejlepší kamarádka Alex by s ním už nepromluvila ani slovo. A přitom to myslel dobře Ale někdo, kdo mu nepřeje, všechno ví. Jestli Pavel nesplní jeho požadavky, hrozí, že všechno prozradí. A co je nejhorší: Neznámý má na mušce i Dustyho.
 
 
Petřinová, Iva: Hravý průvodce po hradech a zámcích
Hravý průvodce po hradech a zámcích
Starobylá sídla šlechticů na dosah! Od autorů bestselleru Hravý průvodce Prahou. Hledáte tipy na víkendový či prázdninový výlet? Vyberte si z 23 hradů a zámků v Čechách, na Moravě i ve Slezsku! Některé nabízejí speciální prohlídkové okruhy či dobové akce, jiné okouzlují svými rozlehlými zahradami s bludišti. Mnoho z nich posloužilo jako kulisa pro natáčení filmů a pohádek. Jednotlivé výlety plné zajímavostí doplňují kvízové otázky, úkoly, pověsti, legendy i kuriozity. Nechybí ani tipy pro rodiny s dětmi na další aktivity v okolí. Uvidíte, že s tímto průvodcem se budete královsky bavit.
 
 
Hinckley, Peter: Jak to funguje
Jak to funguje
Co je uvnitř včelího úlu? Jak funguje mikrovlnka? Tady se vše dozvíte!
TADY! Ano, právě v téhle názorné knížce najdou malí čtenáři odpovědi na věčnou otázku "Co je uvnitř?" Jestlipak je vnitřek bochníku chleba stejně složitý jako princip fungování opékače topinek? A liší se včelí úl od vosího hnízda hodně nebo vlastně vůbec? Ne, prosím, nezkoušejte rozebrat vosí obydlí ani topinkovač! Na stránkách téhle knihy si totiž můžete veškeré "vnitřnosti" zajímavých věcí a objektů bezpečně a detailně prohlédnout.
 
 
Oldfield, Matt: Johnny Ball
Johnny Ball: začátky fotbalového génia - Matt Oldfield, Tim Wesson (ilustrátor), CPRESS, 2024
Johnny Ball miluje fotbal – tak jako celá jeho rodina. Jen jedna věc to kazí: na hřišti mu to prostě nejde. Zato ale dostává skvělé fotbalové nápady. Od chvíle, kdy poprvé kopl do míče, snil o tom, že vyhraje Okresní pohár. Pripravoval se poctivě na týmové testy… Ale pak všechno zkazil Prudič Billy, jeho nepřítel už od školky. Naštěstí si trenér všiml, že Johnny má týmu co nabídnout, a udělal z něj svého asistenta. A tak se Johnny souhrou náhod vydal na cestu fotbalového génia.
 
 
Matějka, Vít Martin: Klub Klikařů
Bitva v podzemí
Staří nepřátelé se vracejí. Třetí díl dobrodružné série. Klub Klikařů může být spokojený. Dokázal zvítězit v Boji o Krkavec i porazit zákeřného podnikatele Nowotného v jeho snaze ovládnout Plzeň pomocí mobilní hry. Vše se zdá být zalité sluncem, ale nic nemůže být pravdě vzdálenější. Když Šárka náhodou natrefí na pana Nowotného a zjistí, kdo je jeho nová pravá ruka, musí povolat Lukáše i Jirku do zbraně. Staří nepřátelé se vracejí silnější než kdy dřív, stíny minulosti začínají vystrkovat nebezpečné pařáty a stopy vedou stále hlouběji a hlouběji pod město.
 
 
Mirow, Benedict: Kronika města Mistle End
Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška
Když se Cedrik s otcem stěhuje do Skotska, nemá ani tušení, jaké síly dřímají v jeho nitru. Své schopnosti nečekaně objeví poté, co jej jedné noci magický strážce Mistle Endu vyzve, aby složil gryfovu zkoušku. Zaskočený Cedrik při ní zjišťuje, že je jedním z posledních žijících druidů na světě. A být druidem znamená zejména zodpovědnost a závazek. Od té chvíle musí rozvíjet své nadání, neboť je to právě on, který může zabránit hrozícímu narušení rovnováhy mezi člověkem, magií a přírodou. Propukne boj, na který však mladičký druid není zatím připraven. Naštěstí mu jsou nablízku kamarádi, sourozenci Emily a Elliot – ona jako bystrý měnlivec, on jako budoucí čarodějnický mistr.
 
 
Lake, Angie: Mína vyšetřuje
Mína vyšetřuje – Případ školní jídelny
Seznamte se s Mínou, soukromým očkem s velkým detektivním talentem! Ačkoliv školní kuchařka objednává samé zdravé potraviny, děti dostávají v jídelně na stůl samá nezdravá jídla a mají čím dál víc zkažené zuby. Jak je to možné? Pro někoho možná oříšek, ale odvážná Mína vyřeší i tuhle záhadu raz dva.
 
 
Feldstein, Petr: Fotbalovník
Fotbalovník: 66 nejslavnějších fotbalistů a co o nich vědět
Nejslavnější fotbalisté všech dob v nejpřehlednějším podání. Víte, že Lionel Messi trpěl jako dítě poruchou růstu, že držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty roku se stal prezidentem své země a že Petr Čech hrál v devíti letech v televizním seriálu jednu z hlavních rolí? Dozvíte se, kdo je rekordmanem v počtu vlastních gólů, který fotbalista má přezdívku Černý panter, komu je přičítán vynález tzv. padajícího listu nebo co znamená robinzonáda či placírka.
Přečtěte si vše zajímavé a důležité o největších hvězdách světového fotbalu dvacátého a jednadvacátého století.
Spisovatel Petr Feldstein a ilustrátor Jiří Votruba vás v netradičním Fotbalovníku provedou pozoruhodnými osudy 66 nezapomenutelných osobností nejpopulárnějšího sportu planety.
 
 
Peers, Bobbie: Klub objevitelů
Klub objevitelů: Roboželvy útočí / Nejlevnější knihy
Felix a Ella přistanou se svou vzducholodí v poušti. Na tom není nic až tak zvláštního. Jenomže všude, kam se podívají, jsou jen samé želvy. Želvy v poušti? Tady se něco děje! Nepřekvapí je, že za vším stojí podlí piraní piráti. Felix s Ellou neváhají – někdo musí ty bídáky zastavit, aby neovládli město! Ovšem to znamená vplížit se do pirátské základny a osvobodit pana Plopa. Podaří se našim hrdinům zachránit svět před krutovládou piraních pirátů?
 
Kusaka, Hidenori: Pokémon: Gold a Silver
Pokémon 8 - Gold a Silver
Při čtení předchozího arcu, který se týkal Red a Blue, tak jsem si říkala, že ještě další knihu zvládnu. Bohužel jsem se do těchto prvních dílů nutila, jelikož jsem věřila, že se mi pak přece jen povede začíst a chytne mě to. A překvapivě, když se objevila na scéně postava Yellow, tak mě to začalo bavit, ale až teprve teď, když se příběh začíná točit kolem Golda a Silver, tak mě to naprosto pohltilo.

Líbilo se mi, jak byl uveden nový děj, který mě hned zaujal a říkala jsem si, jak to asi bude dál. Původně jsem si myslela, že se to vyřeší rychle, ale opak byl pravdou. Jsem ráda, že jsem vytrvala, jelikož se teď těším na další díl, s tím, co se asi bude dít dál. Hlavní děj doprovází i drobné příběhy, které se v různých částech i spolu propojí. A hlavně mi to tentokrát připomnělo mé dětství, kdy jsem pravidelně koukala na Pokémony a taková dobrodružství mě vždy bavila.

Gold mi hned na prvních stránkách jako hlavní postava sednul, a dokonce jsem se do něj dokázala vžít. I když v některých situacích byl teda pořádně akční, ale mohu říci, že zatím z postav, se kterými jsem se seznámila, patří mezi mé nejoblíbenější. Avšak k Silverovi ještě vztah vybudovaný nemám, ale to zjistím časem, jak mi sedne.

Pokud vás předchozí díly nebavily, tak věřím, že Gold a Silver se vám bude líbit. Přijde mi to mnohem zábavnější a poutavější a určitě za to pokračování ve čtení série to stojí.
 
 
Utnik- Strugala, Monika: V dešti, aneb, Co se děje, když prší
Kniha V dešti aneb Co se děje, když prší | Odborná literatura a právnická  literatura Aleš Čeněk
Bojíš se bouřky? Děsí tě hromy a blesky? Řekneme ti, jak vznikají, a zjistíš, kdy jsi při bouřce v bezpečí. A nejen to! Dozvíš se, proč vůbec prší, kde se bere duha či jak se dělá předpověď počasí. Ponoř se do fascinujícího světa meteorologických jevů a uvidíš, že není čeho se bát!
 
 
zdroj:
www. databazeknih.cz
www.megaknihy.cz
www.albatrosmedia.cz